már
2

Előző cikkünkben arról volt szó, hogy érdemes-e olcsó tabletet venni, és arra a végkövetkeztetésre jutottunk, hogy kevés pénzért is lehet jó készüléket találni, de jól meg kell fontolni a választást, mivel könnyű melléfogni. Ebben a cikkben igyekszünk átvenni azokat a fontos dolgokat, amikre mindenképp érdemes odafigyelni.

aldi_lifetab_0.jpg

Funkciók

Az első fontos dolog, amit tisztázni kell, hogy mire is akarjuk használni a tabletet. El kell dönteni, hogy a játék a fontos, a munka, az internet, vagy esetleg csak olvasásra használnánk a készüléket. Utóbbi esetben például érdemes elgondolkozni egy e-book olvasón is, mivel ez sokkal alkalmasabb olvasásra mint egy táblagép

Méret

Érdekes kérdés a méret is, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora is a készülék, amit megvenni készülünk. Egy 7 colos tablet például nagyon könnyen hordozható, és akár még zsebben is elfér. Ha viszont átlépünk a 8 colos tartományba, akkor már jó nagy zseb kell. Persze ennek is meg van az előnye, mivel a 8 colos tabletek már pont annyival nagyobbak, hogy sokkal kényelmesebb rajtuk a böngészés, a filmezés, vagy a játék. És akkor ott vannak a 9-10 colos darabok, amiknek nagyon csábító a nagyméretű kijelzője, de a hordozásukhoz már jó eséllyel táska kell.

Felbontás

Ha már a kijelzőről volt szó, akkor nem árt a felbontást is megnézni, nehogy egy olyan készüléket válasszunk, aminek a képe nagyon pixeles. 7 colnál a 800x480 igen kevés, de egy 1024x600 már nem olyan rossz. Az ezeknél nagyobb felbontás pedig már tényleg éles képet ad. A 8 colos tableteknél gyakori az 1024x768 pixeles képernyő, ami elfogadható, de azért látszanak a pixelek ha közelről nézzük. Az ennél nagyobb készülékeknél már nem árt egy kicsit több képpont, de az 1280x800-as HD már teljesen megfelelő. Vannak persze full HD, meg retina kijelzők, de ezek már más árkategóriába tartoznak.

Kijelző típus

Nem érdemes szó nélkül elmenni a kijelző típusa mellett sem. Ha tehetjük, akkor válasszunk IPS panellel szerelt készüléket. Ezek szép színekkel rendelkeznek, és a betekintési szögük is kiváló. Persze általában olcsóbbak a TFT vaqy TN panellel szerelt darabok, de ezek minősége meg sem közelíti az előzőt. Egyébként pedig már elég olcsó ki lehet fogni IPS kijelzős tableteket is.

Rendszer

Fontos kérdés az operációs rendszer is, de mivel olcsó készülékekről van szó, szinte csak az Android rendszerű tabletek jönnek szóban. A másik két fő lehetőség egyébként az Apple Ipad készülékei iOS rendszerrel, illetve a Windows 8-as táblagépek.

Hardver

Nem egyszerű a dolgunk ha a hardverről van szó, mivel a gyártók próbálják kiszúrni a szemünket a minél több magos processzorokkal. Alapszabály, hogy nem csak a magok száma számít, inkább legyen egy erős kétmagos processzorral szerelt tabletünk, mint egy gyenge minőségű és teljesítményű négymagos. Ha pontosabban érdekel, hogy 1-1 készülék hardvere hogyan teljesít, akkor érdemes táblagép teszteket olvasni

Annyi még talán hozzátartozik a témához, hogy 1GB-nál kevesebb RAM-mal szerelt készüléket már nem érdemes választani, mivel az Android ennyit megkíván a normális működéshez.

Akkumulátor

Elékeztünk az utolsó ponthoz, de ez nem jelenti azt, hogy ez kevésbé fontos, mint az előzőek. Nem jó, ha állandóan tölteni kell egy készüléket, és szinte el sem tudunk indulni nyugodtan sehova anélkül, hogy azon aggódnánk, hogy meddig tart még az akksi. A nagyon olcsó táblagépek általában nem biztosítanak 3-4 óránál hosszabb használati idő, de azért 30-40 ezer Ft körül már találunk olyat ami kicsit jobban bírja. Az egyik legolcsóbb akkubajnok egyébként az Asus tablete, a Memo Pad HD 7, ami 45 ezer Ft-os áron kapható, és kibír akár 10 órát is egy töltéssel.

Összegzés

A választás tehát nem egyszerű és alapos utánajárást igényel. Nem érdemes elhamarkodottan dönteni, mivel akkor könnyen melléfoghatunk. Fontos még megjegyezni, hogy azért túl olcsón se akarjuk jót venni, mert ez nem fog sikerülni, és csalódás lehet a vége. Ha további tanácsok érdekelnek, akkor olvasd el ezt a vásárlási útmutatót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olcso-tablet.blog.hu/api/trackback/id/tr535836161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása