jan
9

Egyre népszerűbbek a tabletek, és nagyon sok olcsó készülék is elérhető, így joggal merül fel a kérdés, hogy ezek az alacsony árú táblagépek mennyire jól használhatóak, illetve hogy egyáltalán érdemes-e ilyet venni. Egy biztos: az ár nem mindig tükrözi a minőséget. Sok olyan tablet van, amit jelentősen túláraztak, és igazából csak a nevet fizetjük meg (és itt most nem az iPad-re gondolok, mivel az egy teljesen más kategória). Ennek ellenére általánosságban azért igaz az, hogy az ár tükrözi a minőséget, és ha a nagyon olcsó tableteket nézzük, akkor komoly kompromisszumokra kell számítanunk.

olcso-tablet-vasarlas.jpg

Az első fontos dolog amit mindenképpen meg kell vizsgálnunk, az a kijelző. Már nem igazán érdemes TFT-s táblagépet venni, szerintem az IPS kijelző már alap, mivel ez szép színeket és nagy betekintési szögeket jelent, és ennek hiányában sokkal kevésbé kellemes használni ezeket a készülékeket. A legolcsóbb IPS tablet egyébként kb. 25 ezer Ft-ba kerül nálunk. A felbontás is fontos kérdés, a legolcsóbb tabletek 800x480-as kijelzővel jönnek, ami erősen pixeles képet ad, az ennél nagyobb pixelszámmal viszont már meg lehetünk elégedve. Egy 1024x600-as 7 colos kijelző például már elfogadhatónak mondható, annak ellenére, hogy ez még nem ad tűéles képet.

Fontos a hardver is. A 20 ezer Ft alatti készülékek használata általában nem sok örömet okoz, mivel annyira akadnak és lassúak, hogy szinte használhatatlanok néha. Egy normális kétmagos processzor viszont már kellemes teljesítményt nyújt, ilyen például a Rockchip RK3066, ami sok olcsó tabletet hajt, és akár a komolyabb játékokat is elfuttatja.

Gyakori probléma még az összeszerelés minősége is. Főleg a kínai tableteknél kell figyelni, hogy alaposan vizsgáljuk át a készüléket vásárlás előtt. Persze ez nem lehetséges akkor, ha külföldről rendelünk, így ilyenkor érdemes az interneten utánaolvasni a tapasztalatoknak az adott típussal kapcsolatban.

Összegzés

Olcsón is lehet jó tabletet venni, de nem akármennyire olcsón. 20 ezer Ft alatt jó eséllyel csak egy bosszúságot vásárolunk magunknak, és 25-30 ezer Ft az az ár, ahol már érdemes elkezdeni nézelődni, persze itt se mindegy, hogy melyik típust válasszuk. Ha pedig egy kompromisszummentes gépet akarunk akkor jobban a pénztárcánkba kell nyúlni, és akár 50-100 ezer Ft-ot is kifizetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://olcso-tablet.blog.hu/api/trackback/id/tr855749167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása